TINDAKAN KERAJAAN PH PENYEBAB KHAZANAH RUGI

By March 6, 2019 Editorials

Oleh: ISHAM JALIL

Banyak analisa telah dibuat berhubung dengan kerugian Khazanah sebanyak RM6.3 bilion.

Saya mempunyai sedikit sebanyak latarbelakang dalam bidang pelaburan dan kewangan serta pernah bekerja dalam bidang ini dan mempunya sarjana kewangan dari Wharton, sekolah kewangan tertua di dunia.

Saya ringkaskan sebab-sebab kerugian Khazanah ini dengan bahasa yang mudah untuk difahami ramai seperti berikut:

Khazanah rugi sebab aset-asetnya jatuh nilai kerana pasaran saham yang tidak memberangsangkan.

Pasaran saham tidak memberangsangkan berpunca daripada keadaan ekonomi negara yang merudum.

Ekonomi negara merudum antara sebab utamanya ialah pelabur lari akibat ketidakcekapan pentadbiran Kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan dasar-dasar mereka yang meranapkan ekonomi negara serta kesan tindakan-tindakan mereka seperti berikut:

Sebagai contoh, dasar SST, kejatuhan eksport akibat hubungan tidak baik dengan negara-negara pengimport hasil Malaysia, rakyat kehilangan pekerjaan, kos sara hidup rakyat meningkat, kejatuhan pasaran kepenggunaan domestik iaitu rakyat tidak berbelanja, ketidakstabilan politik kerajaan PH, halatuju ekonomi yang malap dan panjang berjela lagi kalau nak disenaraikan di sini.

Aset-aset Khazanah dalam pelaburan-pelaburan mereka dan juga dalam syarikat-syarikat berkenaan kerajaan (GLC) termasuk yang disenaraikan seperti TM, TNB dan sebagainya telah jatuh nilai dan harga akibat sebab-sebab di atas.

Apabila aset-aset ini dinilai secara nilai pasaran terkini atau ‘mark-to-market’ kepada nilai semasa atau harga pasaran semasa di bursa saham, maka nilainya jatuh dan terpaksa direkod sebagai kerugian.

Kerugian ini mencecah berbilion ringgit.

Apabila Menteri Ekonomi atau Menteri Kewangan PH cuba menyalahkan kerajaan Barisan Nasional (BN) dahulu berkenaan hal ini, ia langsung tidak masuk akal dan umpama menganggap rakyat mudah diperbodohkan.

Mereka sebenarnya menembak kaki sendiri.

Kerugian ini yang dialamai oleh Khazanah adalah disebabkan oleh salah pentadbiran Kerajaan PH sendiri dan dasar-dasar mereka.

Mereka tidak boleh lagi menyalahkan orang lain, menyalahkan kerajaan BN dahulu. Sebaliknya, punca kesalahan terletak pada pemimpin dan kerajaan PH hari ini.

Semasa pentadbiran Kerajaan BN dahulu, Khazanah tidak pernah rugi sebegini teruk walaupun semasa krisis ekonomi sub-prime pada tahun 2008 di mana syarikat pelaburan utama kerajaan negara jiran iaitu Singapura, Temasek rugi beratus juta dollar.

Khazanah mencatatkan keuntungan dan peningkatan nilai aset sebanyak berbilion ringgit semasa pentadbiran BN namun sebaliknya berlaku dalam tempoh hanya 10 bulan sahaja PH memerintah.

Apabila Khazanah dan syarikat-syarikat ini rugi, maka ramai lagi rakyat dijangka akan dibuang kerja.

Dan Kerajaan PH akan menjadikan kerugian ini sebagai alasan untuk menjual lagi aset-aset kerajaan.

Kedua-dua kesan di atas akan menekan lagi rakyat dan merugikan negara.

Kesimpulannya, Kerajaan PH dan Menteri-menteri PH ini memang hancur. Rakyat semakin susah dan tertekan kerana mereka. Kita perlu berbuat sesuatu.

SEBAB KHAZANAH RUGIOleh: ISHAM JALILBanyak analisa telah dibuat berkenaan kerugian Khazanah sebanyak RM6.3…

Posted by Isham Jalil on Tuesday, March 5, 2019

Leave a Reply