SAYA DIHUKUM KERANA MELAKUKAN KESALAHAN BESAR MENDEDAHKAN BUKTI KERAJAAN PH SEDANG MENIPU

GAMBAR/GOOGLE

Oleh NAJIB RAZAK

Semalam, kerajaan PH mengemukakan usul kepada speaker Dewan Rakyat untuk gantung keahlian saya dari Dewan Rakyat selama 3 bulan kerana saya telah dedahkan sebahagian dari dokumen laporan kertas putih Felda pada petang hari Selasa.

Pagi ini, usul dipindah pula oleh PH supaya saya dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen untuk tindakan lanjut.

Setelah debat selama 2 jam, usul ini sudahpun diluluskan oleh kerajaan PH.

Hakikatnya ialah, sejak bulan Februari, saya telah minta kerajaan PH untuk mendedahkan wujudnya “Put Option” dalam perjanjian pembelian 37% dalam Eagle High Plantation oleh FELDA.

Tetapi Kerajaan PH tidak mahu layan dan tak mengendahkan fakta ini kerana ia sangat jelas bercanggah dengan naratif propaganda mereka.

Put Option ini membolehkan FELDA jual kembali kepentingan 37% pada harga pembelian asal dan dicampur faedah 6% setahun.

Terma ini akan menjamin bahawa FELDA tidak akan rugi dengan pelaburan mereka di dalam syarikat yang berpotensi yang kini sudah capai pengeluaran 2 juta tan buah tandan segar – iaitu 10% dari pengeluaran seluruh Malaysia.

Faktanya, Eagle High yang kini masih pesat berkembang berjaya, sekaligus menjadikan FELDA untuk meraih untung besar pada masa hadapan.

Pada hari Selasa, kerajaan PH telah mengarahkan FELDA untuk membuat laporan polis terhadap dengan menuduh bahawa saya telah menipu FELDA tentang pembelian Eagle High dan menyebabkan kerugian berbilion.

Berita ini telah dilaporkan dengan meluas oleh media.

Fitnah yang amat besar ini adalah sangat tidak adil kerana FELDA sangat dekat dengan hati saya.

Oleh itu, pagi itu saya minta sekali lagi minta kerajaan PH untuk mendedahkan wujudnya Put Option ini. Tetapi sekali lagi, mereka tidak menjawab.

Pada sekitar pukul 6 petang hari Selasa, iaitu tak sampai sehari sebelum larangan tamat pada pukul 11:30 pagi hari Rabu, saya memuatnaik sebahagian kecil dari kertas putih FELDA yang tidak sampai 1/2 muka surat sebagai bukti bahawa Put Option ini benar-benar wujud.

Link di sini:

https://www.facebook.com/najibrazak/photos/a.294787430951/10156000507265952/

Ini membuktikan bahawa saya tidak menipu FELDA.dan kerajaan PH sekali lagi telah terang-terang memfitnah saya.

Tetapi, kerajaan PH tidak senang dengan pendedahan ini yang membuktikan mereka menipu sekali lagi dan mahu saya digantung dari Parlimen selama 3 bulan di atas sebab saya tidak menghormati Dewan yang mulia ini.

Saya setuju dengan Perdana Menteri bahawa undang-undang Dewan Rakyat patut dihormati dan sesiapa yang melanggar undang-undang Dewan Rakyat patut diambil tindakan.

Oleh itu, saya juga minta bahawa perlaksanaan undang-undang Dewan patutlah adil dan saksama – termasuk diambil ke atas ahli-ahli parlimen dari PH.

Saya bagi 4 contoh:

1. Apakah tindakan yang diambil ke atas seorang menteri yang mengeluarkan kenyataan yang terang-terang salah dan telah melanggar undang-undang Dewan dengan mengelirukan dewan baru-baru ini bahawa hutang rasmi dan nisbah hutang negara telah menurun di bawah PH walaupun fakta dan data rasmi menunjukkan sebaliknya dan hutang negara telah naik dengan kadar yang jauh lebih pantas berbanding di bawah BN?

Pada pendapat saya, bercakap benar dalam Parlimen adalah sama-sama mustahak – terutama untuk isu penting seperti Hutang dan Ekonomi Negara.

2. Apakah tindakan yang diambil ke atas seorang menteri yang mengeluarkan kenyataan di dalam Dewan kononnya FGV tidak pernah mengalami kerugian sejak disenaraikan pada tahun 2012 sehingga tahun 2017 tetapi mengalami kerugian besar apabila PH mengambil alih adalah satu cerita dongeng padahal ini adalah fakta yang boleh disemak oleh semua?

3. Apakah tindakan yang diambil ke atas seorang menteri yang mengeluarkan kenyataan pada Ogos tahun lepas di dalam Dewan bahawa BN telah rompak duit GST sebanyak RM19.2 bilion dan ini telah terbukti sebagai satu fitnah?

4. Saya juga ingin menarik perhatian kepada seorang penganalisa politik bernama Wong Chin Huat yang dekat dengan DAP. Pada bulan Mac tahun lepas, beliau telah menganjurkan satu forum untuk mendedahkan seluruh kertas parlimen (bukan sekerat kecil seperti saya) mengenai persempadanan semula (redeliniation) sebelum tempoh tamatnya embargo.

Beliau tahu bahawa ini melanggar undang-undang dewan dan kata pada masa itu bahawa beliau sedia untuk membayar denda RM1,000.

Apakah tindakan yang akan diambil terhadap beliau dan siapakah ahli parlimen PH yang memberi kertas itu kepada Wong semasa tempoh embargo?

Bukan itu sahaja. Kini sudah 7 kali pilihanraya kecil.

Berpuluh tuduhan dengan bukti kukuh telah menunjukkan PH melanggar undang-undang pilihanraya dalam pilihanraya kecil ini.

Beri duit minyak, beri hamper, sogok pengundi dengan tawaran ubahsuai rumah, ugut calon BN, beri kupon makanan, belanja pengundi makan, menteri PH ceroboh masuk kereta calon BN, pakai logo parti dalam pusat undi semasa hari undi dan sebagainya.

Semua dikatakan salah oleh BERSIH dan SPR sendiri.

Tetapi tidak ada SATU pendakwaan dibenarkan oleh pejabat Pendakwa Raya di bawah telunjuk kerajaan Pakatan Harapan untuk membawanya ke Mahkamah.

Tetapi yang dihukum adalah saya hari ini kerana melakukan kesalahan yang amat besar iaitu mendedahkan bukti bahawa kerajaan PH sedang menipu.

Kerajaan PH sekali lagi membuktikan mereka adalah satu kerajaan yang tidak adil, tidak mahu telus dan tidak mematuhi Rule of Law.

Mereka sangat pantang bahawa penipuan dan fitnah mereka didedahkan oleh pihak lawan dengan fakta dan bukti. Mereka mahu rakyat semua menelan apa sahaja keluar dari mulut mereka tanpa soal.

PH boleh menggunakan segala jentera dan media kerajaan untuk menuduh dan memfitnah macam-macam terhadap saya dan BN.

Tetapi apabila saya pertahankan diri dengan bukti dan fakta bahawa mereka menipu lagi, mereka tidak teragak-agak untuk menggunakan segala kuasa kerajaan yang mereka ada untuk diamkan saya.

Leave a Reply